skip to Main Content

De deur van het hart gaat naar binnen open

Binnen het werk en in deze tijd zijn er persoonlijke ontwikkelingsvragen gerelateerd aan functie, loopbaan of leerwens en overleven in deze tijd. Elk mens verandert voortduren, soms zijn we ons daar niet bewust van. Je kunt ook proactief jezelf in een ontwikkeling zetten, dat is voor zowel jezelf als voor de organisatie een investering die er toe doet. Vanuit veranderende overtuigingen verandert je gedrag en daarmee de invloed en het effect op de ander, hierdoor kan ook de ander zomaar mee veranderen. Dit gegeven geldt voor alle niveaus in de organisatie, te denken aan leiderschap, samenwerken, presenteren, afstemmen en eigenlijk alle gedrag die we bewust en onbewust vertonen.  Het is mogelijk om een coachings traject te combineren met ‘Moeiteloos Effectief’. De kleinschaligheid van deze workshops garandeert een aanpak die werkt.

Voor het onderdeel Leiderschap heb ik samen met mijn collega Ilse Reijs een prachtig programma gemaakt. Een reis door de fascinerende kanten van jouw leiderschap. Ofwel:de Leiderschap Reis

Uiteraard kan de persoonlijke ontwikkeling ook deel uitmaken van de organisatieontwikkeling.

Coachen

Individueel Coachen en Team coachen.

Systemisch werk

De mens is een autonoom wezen, maar leeft ook altijd in grotere verbanden ofwel in systemen.

Moeiteloos Effectief

‘Moeiteloos Effectief’ is een  twee daagse training die inzicht en handvatten biedt voor keuzes en gedrag.

Een perspectief wissel kan verwarrend zijn en brengt zowel mogelijkheden als plezier

Coachen

Coachen kan individueel zijn of met een team.

Het is samen onderzoeken met de coach, wat nodig is om een volgende stap in de ontwikkeling te maken. Fases in het leven kunnen reflecteren op de vraag waar je voorstaat in jouw leven. Zo heeft een gemiddelde 20ger een andere verwachting en inhoud bij eenzelfde vraag als een gemiddelde 40 ger. Door ervaring en ontwikkeling willen je een andere aanpak en een ondersteuning die ‘taylor made‘ is. Door zowel het systemisch werk als mijn eigen ontwikkeling en scholing kan ik bij vele vragen aansluiten.

Hierbij een greep uit wat vragen:

 • Wat is het effect van mijn gedrag en is dat het effect dat ik hebben wil?
 • Wat betekent leiderschap en hoe kan ik dat (verder) ontwikkelen?
 • Wat is mijn rol en mijn plek in het geheel en neem ik de plek die van mij is?
 • Mijn onzekerheid belemmert me, hoe kan ik daarmee verder?
 • Ik wil doorgroeien naar partner, welke strategieën zijn er voor mij?
 • Hoe kan ik samenwerken met mensen die niet mijn normen/waarden hebben?
 • Hoe zet ik mijn kennis en ervaring in?
 • Waarom word ik niet gehoord?

Een teamcoaching gaat over de som der delen die meer wil zijn dan het gemiddelde. Het team wil een stap zetten naar verbetering van samenwerken, resultaat, afstemmen of ‘gewoon’ communicatie. Daarbij is het team een onderdeel van de organisatie en gelden de kaders van die organisatie.

 • Het team draait goed, we willen weten hoe we dat doen om hier op terug te kunnen vallen.
 • Dit team is een gegeven, hoe zorgen we dat we effectief (gaan) samenwerken en alle kwaliteiten benutten?
 • Welke opdracht heeft het team van de organisatie en hoe gaat we dat waarmaken?
 • Welke positie neemt het team in de organisatie en wat betekent dat voor de ambitie, toekomst en samenwerking
 • Hoe kunnen we zorgen dat we beter samenwerken en elkaars kwaliteiten benutten

De coachee(s) wordt uitgedaagd zijn eigen antwoorden en eigen wijsheid in beeld te brengen. Soms is het gewoon handig dat er een stuk theorie bij komt, zodat de coachee een ander perspectief krijgt. Het criterium hiervoor is altijd: een theorie is pas nuttig als het in de praktijk gebruikt kan worden.

De dynamiek van het systeem wordt weerspiegeld in het individu

Systemisch werk – Vrouwen onder de boom Kathinka Fortuin & Marieke Mars

De mens is een autonoom wezen en leeft ook altijd in grotere verbanden ofwel in systemen. Deze systemen kun je onderzoeken en dat kun je doen door het letterlijk neer te zetten. Dit noemen we een opstelling.

Samen met Marieke Mars bieden wij gelegenheid je vraag in te brengen of als representant mee te doen in een opstelling.

Er is altijd je familiesysteem en daarnaast leef je in vele andere systemen. Je kunt denken aan: de school, het bedrijf, het team, de beroepsgroep, de vereniging enzovoorts. Binnen een systeem heeft alles met alles te maken. Als er ergens binnen een systeem iets verandert zal dat in het hele systeem merkbaar zijn. Binnen een systeem hebben we te maken met bepaalde wetmatigheden, die ervoor zorgen dat het systeem in evenwicht is en blijft voortbestaan.

Binnen families en organisaties worden deze wetmatigheden echter vaak onbewust overtreden, waardoor ‘verstrikkingen’ ontstaan. Dat heeft veel gevolgen voor de afzonderlijke personen en voor het hele systeem.

Deze manier van denken is gebaseerd op de ervaring met de methodiek van opstellingen. Een methodiek die is ontwikkeld door Bert Hellinger in Duitsland en die de laatste jaren ook meer en meer wordt toegepast in Nederland.

In een opstelling kun je helder krijgen waardoor je steeds weer in hetzelfde vastloopt. Waarom je iets niet voor elkaar krijgt, terwijl je zo je best doet. Wat maakt dat je niet volop geniet? Kortom de klachten die je al tijden meedraagt kunnen in een familie- of aspecten opstelling aan het licht komen, inzichtelijk worden en soms zelfs oplossen.

Je kunt een vraag inbrengen of je kunt je aanmelden als representant.

Bij agenda staat de data voor de volgende bijeenkomsten.

Leven en werken vanuit jouw vanzelfsprekende plek

Moeiteloos Effectief, de professional op zijn best

In veel organisaties neemt de complexiteit toe. Die complexiteit is niet altijd zichtbaar. Van jou als werknemer wordt gevraagd om ondanks die complexiteit effectief te zijn. Er wordt soms van je gevraagd om doelen te behalen die, voorbij de uitdaging die ze bieden, onevenredig veel energie of frustratie kosten.   

Als professional neem jij je eigen kwaliteiten mee – en tegelijkertijd ook jouw eigen complexiteit, je achtergrond, je patronen, als ook je ‘triggers’ op mensen en situaties. Ook wanneer die niet effectief zijn. Menselijker kan het niet. Maar kan het ook gemakkelijker?  

Moeiteloos Effectief is een intensieve 2-daagse training die je zicht biedt op de/of jouw relevante complexiteit en onderliggende drijfveren en patronen van de interactie tussen jou en je omgeving.  

Zie de agenda voor tijd en locatie.

‘Moeiteloos Effectief’ is de doorontwikkelde training en staat op de schouders van de oude training ‘Staan en Gaan’.

klik hier om naar de site van Moeiteloos Effectief te gaan 

Back To Top