De groep als speelvijver

Als je vraagt aan mensen, ‘op welke plek vind jij jezelf vaak terug in een groep?, zijn er velen die zeggen groep als speelvijver‘op de rand’. Velen melden dan ook, dat zijn niet van groepen houden. Natuurlijk zijn er mensen die juist erg van groepen houden en er ook graag in zitten.  Groepen zijn boeiende organismen, we vinden onszelf gespiegeld op de plek waar je jezelf tegenkomt. Bovendien zitten we allemaal in meerdere groepen, of we er nu van houden of niet.

In en uit
Hij zit in het team, maar zou er ook net zo makkelijk niet in zitten, als het aan hem lag. Zijn werk kon hij zonder hen doen en wat hij moest weten voor zijn werk kon ook via de mail aan hem doorgegeven worden.  De team bijeenkomsten waren zinloze tijdvreters die als logge ballast zijn agenda blokkeerden.

Hij keek wel link uit, om zich nog eens open te stellen voor deze mensen. De wond was nog niet genezen. Hoe onverbiddelijk kan het monster ‘groep’ zijn als je als individu de ongeschreven regels te vaak en te lang overschrijdt. Hij was op stap gegaan met een opdracht, waar het team buiten stond en had zich toen boven hen geplaatst. Hij had boete moeten doen, omdat hij zomaar weg was gegaan en dacht dat hij zomaar weer terug kon komen.  Hij was bij zijn terugkomst neergesabeld, door allemaal. En nu? Nu paste hij wel twee keer op, voordat hij met een initiatief of een mening kwam.

Toen ik met hem sprak kwam ik passie tegen en dat had ik nog niet bij hem gezien.  Analyserend bleek hij de groep gepasseerd en ontkend  te hebben en was toen zelf genadeloos buitenspel gezet . Voorzichtig aan blijkt er nu over en weer wat ruimte te komen. Je kunt je afvragen of een mens moet/kan blijven als hij eigenlijk weg is.

De groepsdynamiek wordt bepaald door de codes van de individuen. In die dynamiek kies je waar je staat in een groep.

Wat is jouw invloed in de groepsdynamiek en hoe vrij ben je om te kiezen en te gaan .

Schrijf je hier in voor Zomaar een Zinnige Zomerdag (nzicht in je eigen dynamiek in een groep)

Reacties zijn gesloten.